Redmotolaste suusatalv on lõppenud!

Redmoto on nime poolest küll motoklubi, kuid tegelikult on tõsisem spordipisik meie liikmed nakatanud ning klubilisi leiab mitmetelt erinevatelt spordivõistlustelt aastaringselt! Nii pakkus sportlikke elamusi ja saavutusi ka äsja lõppenud suusahooaeg!
Kokkuvõtte oma suusahooajast kirjutab #295 Riho Rebane

Eelmisel hooaja lõpus sai regatud kahele Worldloppeti välismaratonile – Marcialonga Itaalias ja La Transju Prantsusmaal. Plaanis oli ka veel Eesti klassika maratonid sõita, nii palju kui neid toimub (Tartu Maraton, Estoloppeti Haanja maraton ja Haanja suusa 100).
Suusatrenniga sai alustatud alles jaanuari alguses kuna lumi ja miinuskraad polnud varem Eestisse jõudnud. Seega suusakilomeetreid enne esimest välismartoni sai väga vähe alla sõidetud, nii 400 km 3 nädala jooksul. Sellise kilometraažiga hakkab suusatunnetus alles vaikselt meelde tulema.

Marcialongale läksin ma teist aastat järjest, kuna see on üks ägedamaid maratone ja eelmine aasta oli maraton lühendatud rajal (57km). Maraton toimub umbes 1300 m merepinnast Val di Fiemme suusaorus. Maraton sõites läbid sa üle 10 küla/linnakese. Rahvast raja ääres on palju ja kõik elavad kaasa, see ongi Marcialonga võlu. Rada ise on kerge, põhimõtteliselt 67km paaristõukeid ja siis 3km otse mäkke (lõpp on tegelikult raske).
Maratoni hommikul läksin hea enesetundega starti. Plaan oli sõita 3.45-4.00 vahele. Kuid raja teisel km astus üks konkurent mu suusakepi katki. Sellest hetkest ei unistanud ma enam sellisest lõpuajast. Sõitsin siis 3-5 km ühe kepiga kuni tuli suusakepi punkt, kust sain uue suusakepi. Uus suusakepp oli aga 10 cm pikem ja nii ma siis suusatsin selle maratoni lõpuni. Lõpetasin ajaga 4.08 ja 921 koht. Rajal oli umbes 7000 suusatajat.

Kaks nädalat hiljem sõitsime Prantsusmaale La Transju martonile. Sinna olin ennast kirja pannud kahele järjestikusele päevale. Esimene päev klassika ja teine vaba maraton. Vaba stiil ei istu mulle aga mehed kellega Prantsusmaale läksime, sõitsid kõik mõlemal päeval ja nii minagi. Prantsusmaal olin hotellis ühe vana tuttavaga, kes oli kergelt tõbine ja nii ma ainult mõtlesin sellest, kuna selle pisiku endale saan.
La Transju maraton toimub samuti 1200-1300 m merepinnast. Maraton on 60 km pikk ja Haanja maratoni raskusastmega. Esimese päeva klassika maratoni stardis oli umbes 400 osavõtjat. Stardist kuni 30 km suusatasin rahulikumalt, siis panin gaasi juurde ja konkurendid hakkasid selg ees vastu tulema. Lõpetasin 51. kohal ajaga 3.36. Ise olin rahul, parim eestlane maratonil! Lõpus riideid vahetades tuli üks eestlane ligi ja ütles, et ma olla 35ndal km temast nagu seisvast postist mööda kihutanud.
Teine päev toimus vaba maraton täpset samal rajal. Stardis juba tundsin, et eile sai liiga palju rajale jäetud ja täna jõudu pole. Ilm oli ka plussis ning suusk ei libisenud. Väga raske oli. Lõpetasin kuidagi selle sõidu 4.06 ajaga, koht 1046. Tagasi lennujaama sõites tundsin, et toanaabri haigus hakkab nüüd mind tülitama. Koju jõudes olin palavikus. Ravisin ennast 5 päeva. Laupäeval tundsin ennast natuke paremini ja sõitsin Otepääle, kus pühapäeva hommikul oli Tartu maratoni start. Kuna jõudu polnud, otsustasin lihtsalt läbida maratoni. Lõpetasin ajaga 3.39 ja koht 130. Finišis tundsin, et palavik on tagasi ja kurk valutas meeletult. Sain jälle nädala kodus olla.

Haanja martonile 42 km (osavõtjaid umbes 400) panin kirja ennast alles 2 päeva enne maratoni. See tähendas seda, et startisin rivi lõpust. Enesetunne oli super ja hakkasin peale starti ettepoole trügima. 5 km läks aega, kuni sain sõitma hakata omas tempos. Lõpetasin 52. kohal ajaga 2.22.

Haanja suusa 100le olen tahtnud mitu aastat minna aga alati on midagi vahele tulnud. See aasta siis läksin. 2 paari suuski lasin teha 3 päeva varem Tallinnas valmis. Stardis oli 40 inimest kolmes eri klassis- mehed vaba, mehed klassika ja naised. Osalesin klassikasõidus, kus peale minu oli veel 12 osavõtjat. Sõit toimub 5 kilomeetrisel ringil, mida tuleb läbida 20 korda. Esimene ring otsustati sõita rahulikult kõik koos. Teisele ringile minnes oli selge, et klassika esikohale ainult 2 võistlejat (mina ja Tanel). Sõitsime siis 5 ringi koos, kord tema vedas kord mina. 5 ringist tundsin, et mina ei jõua temaga täna võidu sõita ja lasin tal minna. Suusk ka enam ei pidanud ja ootasin juba 10 ringi suusavahetust. Vahetasin suusad ära ja läksin rajale. Uus paar libises küll paremini aga pidamist ikka ei olnud. Sõitsin kuidagi lõpuni. Lõpetasin üldi kuuendana ja klassika teise kohaga ajaga 5.56. Esimesel viiel võistlejal olid määrdemehed kaasas, kes koguaeg testisid suuski ja tõenäoliselt olid neil paremad suusad. Ja nii see suusatalv läbi sai.

Redmoto klubist osalesid suusavõistlustel veel:
Tartu Maratonil: Jüri Triisa, Tamo Toodo, Toomas Triisa, Talis Kink. 
Tartu Maratoni lastesõidus Remi Felman ja Kristen Soha. 
Kristen Soha osales ka kiiruisutamise võistlustel!