MMM toimub 2. septembril Järva-Jaanis!

PRESSITEADE
3. august 2017
 
Mehaanikute ja sõprade mitteametlikud maailmameistrivõistlused toimuvad tänavu uues kohas
 
Koduse motospordielu konkurentsitult lõbusaim sündmus on iga suve lõpus toimuvad Mehaanikute Mitteametlikud Maailmameistrivõistlused ja nende sõprade üleriigilised meistrivõistlused ehk lühidalt MMM. Tänavu juba 12. korda toimuva motospordisündmuse eesmärgiks on alati olnud pakkuda kord aastas motomehaanikutele ja teistele motokrossi ja enduro huvilistele võimalust panna proovile oma motokrossi ja enduro sõiduoskused ja võistelda teiste omasugustega. Rajale saavad seega need, kes läbi hooaja on kas mutreid keeranud või raja ääres targutanud. Tänavune mõõduvõtt leiab aset 2. septembril ja nagu igal aastal, on ka tänavu uuendusi, millest suurim on kindlasti MMM’i uus asukoht.
 
Eelnevad 11 aastat on MMM sõidetud traditsiooniliselt Viljandimaal, Holstre-Nõmme krossirajal. Tänavu otsustasid korraldajad võistluse viia uude kohta, milleks on Järva-Jaani krossirada. 
„Otsustasime sellel aastal viia võistluse uuele rajale, suured tänud Holstre-Nõmme rajale, mis oli, on ja jääb MMM’i sünnipaigaks. Eks meil ole palju ka neid sõitjaid, kes iga aasta stardis ja mõte oli, et võiks sellel aastal neile pakkuda teistsugust rada teises kohas. Valmistame sõitjatele ette nagu alati väga laheda raja ja nagu varasemalt, peab olema valmis erinevateks üllatusteks,“ rääkis Toomas Triisa, kes on MMM’i üks korraldajatest.
 
Põhirõhk nagu alati, on MMM’il põhiklassil ehk Open klassil, kus saavad võistelda ainult need sõitjad, kes ei ole 3 aasta jooksul osa võtnud  mitte ühestki (kaasaarvatud hobikrossiliiga  EHKK) motokrossi võistlusest. Kuna MMM’i vastu on huvi erinevates seltskondades väga suur, siis on kavas veel mitu klassi, et ikka kõik saaks oma sõidud tehtud. Kärnatajad on klass, kus saavad võistelda kõik sõitjad, kes kuuluvad EMFi TOP 200 sarja E-klassi nimekirja seisuga 01.august 2017. Samuti Enduro Uustulnukad, Algajad ja Veteran 50+. Naised on MMM’il alati au sees olnud ja neile on Naised Open klass, kus saavad sõita kõik naised, vahet pole, kas litsents on olemas või mitte. Ja võivad olla ka ringrajataustaga, naiste start on koos Kärnatajate klassiga. Samuti on MMM’i kavas kaks lasteklassi, esmalt need sõitjad, kes on vanuses kuni 9 eluaastat ja kellel ei ole litsentsi. Siia klassi ootavad korraldajad selliseid sõitjaid, kes ei ole osavõtnud veel mitte ühestki võistlusest. Vähe tummisem klass on 50cc Ässad, kus sõidavad need poisid ja tüdrukud, kes on kuni 9. aastased ja kellel on juba litsents olemas. Pitbike 
klassis saavad sõita kõik sõitjad, kasvõi Tanel Leok ja Antonio Cairoli, ainuke tingimus on soov startida. 
 
Nüüd siis tänavune üks suurim uuendus, klass Kunnid. Nimelt saavad tänavu MMM’il esmakordselt startida Eesti motokrossi meistrivõistluste MX1 ja MX2, TOP 200 A/B/C/D, Enduro E1,E2,E3, Seenior 40 +,Hobby ja juunior klassides sõitvad sõitjad. Kuid siin on üks AGA, neil peab olema meeskonnakaaslane MMM klassis. Kunnide klassi arvestus käib meeskonna põhiselt (Kunnide klassi tulemus + MMM klassi sõitja tulemus). Kunnide klassis eraldi arvestust ei toimu.
 
Traditsiooniliselt peetakse meeles ka parimat kostüümi, nimelt valitakse parim kostüüm zürii ja publiku koostöös välja nende vahel, kellel on kaasaegsete sõiduriiete asemel kostüüm või endisaegsed sõiduriided, millele lisab boonust õhkjahutusega sõiduriist.
 
Kui varem on neljarattalisi masinaid MMM’i stardis olnud vähe, siis sellel aastal on asjad teisiti. Nimelt on kavas veel üks täiesti uus klass – Murumunad. Tegu on siis Eestis väga populaarse murutraktorite võidusõiduga, kus starti saab põhimõtteliselt tulla igaüks, kellel murutraktor olemas. Ei maksa peljata, PRO klass, kus masinad tuunitud ja sõitjad suure kogemustega, sõidavad omas arvestuses, eraldi arvestus käib nii standardmasinate kui ka naissõitjate osas. 
 
Kindlasti on 1.-2. septembril korraldajatel veel palju üllatusi ja uudiseid pakkuda aga kõigest juba omal ajal. Reedel, 1. septembril on kavas tehniline kontroll ja registreerimine, viimast saab teha ka laupäeva hommikul. Lisaks on avatud toidutelk ja kõlab muusika, seega võib kohale tulla juba varem. Laupäev, 2. september on täis lõbusat võidusõitu, esimene start on kell 12.00, millele eelnevad treeningud.